r Michael Fassbender | beyazperde tv

11 Aralık 2015 Cuma

Michael Fassbender

Share & Comment

Michael Fassbender (d. 2 Nisan 1977) Alman-İrlandalı oyuncu ve yapımcı. Ekrandaki ilk rolü, 2000 yılında yayınlanmış olan Hearts and Bones adlı minidizidir. Bunu takiben 2001 yılında Band of Brothers adlı minidizide rol aldı. Quentin Tarantino'nun savaş filmi Soysuzlar Çetesi'ndeki Lt. Archie Hicox, X Men: Birinci Sınıf ve X-Men: Geçmiş Günler Gelecek filmlerindeki Magneto, Ridley Scott'ın yönettiği bilim-kurgu filmi Prometheus (film)'taki David, fantezi-aksiyon filmi 300 Spartalı'daki Stelios, kız arkadaşının 15 yaşındaki kızını çekici bulan Akvaryum'daki Connor O'Reily, romantik-drama filmi Jane Eyre (film, 2011)'deki Edward Fairfax Rochester, tarihi bir film olan Tehlikeli İlişki'deki Carl Jung, biyografik film olan Açlık'taki Bobby Sands ve Utanç'taki seks bağımlısı Brandon en iyi bilinen rolleridir. Utanç'taki performansıyla Ağustos 2011'de Venedik Uluslararası Film Festivali'nde Volpi Cup En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı, Altın Küre ve BAFTA için aday gösterildi. 2014 yılında 12 Yıllık Esaret filminde canlandırdığı Edwin Epps karakteriyle Akademi Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aday oldu. 2015 yapımı Oscar ödüllü Kate Winslet'in de oynadığı, Danny Boyle yönetmenliğindeki Steve Jobs filminde Steve Jobs'u canlandırmaktadır. 51 ödülü, 104 adaylığı bulunmaktadır.

Heidelberg, Baden-Württemberg, Almanya'da doğdu. Annesi, Adele, Kuzey İrlandalı; babası, Josef, Alman'dır. İki yaşındayken ailesi ile birlikte İrlanda'ya taşındı, babası bir restoranda şef olarak çalıştı. Fassbender, ailesinin düzenli olarak gittiği kilisede papaz yardımcısı olarak hizmet verdi. California Üniversitesi'nde nöropsikiyatrist olarak çalışan Catherine adında kendisinden büyük bir kız kardeşi vardır.

Fassbender, İrlanda'da Fossa Ulusal Okulu'na ve St. Brendan Koleji'ne katıldı. 17 yaşında bir tiyatro oyununda yer alırken oyuncu olmak istediğini keşfetti. 19 yaşında Drama Center London'da okuyabilmek için Londra'ya taşındı. 1999 yılında Oxford Stage Company'nin Three Sisters adlı oyununda yer alabilmek için okulu bıraktı ve tura katıldı.

Fassbender'ın ekrandaki ilk rolü Tom Hanks ve Steven Spielberg'ün ödüllü Band of Brothers adlı minidizisindeki Burton "Pat" Christenson'dur. Sky One'da yayımlanan Hex adlı dizinin iki serisinde de Azazeal karakterini oynadı. İngiliz müzik grubu The Cooper Temple Clause'un Blind Pilots şarkısına çekilen klipte ana karakteri canlandırdı. 2004'ün başlarında Guinness (bira)'in televizyon reklamı olan The Quarrel'de İrlanda'dan yüzmeye başlayıp New York'a ulaşmaya çalışan bir adamı canlandırdı[9], reklam 2005'te FAB Ödülleri'nde altın madalya kazandı.

2006 Edinburgh Festivali boyunca Mary Kenny tarafından yazılan Michael Collins ve Winston Churchill'in buluşmasını konu alan Allegiance adlı oyunda Collins'i canlandırdı. Quentin Tarantino'nun Rezervuar Köpekleri adlı filminin sahne versiyonunu yazdı, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi, aynı zamanda oyunda rol aldı.

20. yüzyılın başlarında eksantrik genç bir İngiliz yazarın yükselişini ve düşüşünü anlatan Angel'da rol aldı. Dean Cavanagh ve Irvine Welsh'in Wedding Bells adlı dramasında İskoç aksanıyla konuşan Barney'i canlandırdı.

2006'da Zack Snyder tarafından yönetilen 300 Spartalı filminde genç bir Spartalı savaşçı olan Stelios rolünü oynadı, film ticari bir başarı elde etti. Steve McQueen'in 2008'deki Açlık filmindeki İrlanda Ordusu'nun esiri olan Bobby Sands rolüne hazırlanırken kendisine günde 600 kalori kaybettirecek bir diyete girdi. Açlık'taki performansından dolayı İngiliz Bağımsız Film Ödülü'nü kazandı. Açlık filminin Cannes Film Festivali'ndeki başarısından bir yıl sonra iki filmde rol aldı. İlki İngiliz subay olan Lieutenant Archie Hicox'u canlandırdığı Quentin Tarantino'nun Soysuzlar Çetesi filmidir. Diğer film Andrea Arnold tarafından yönetilen Akvaryum'dur. İki filmde büyük beğeni topladı, Fassbender'ın oyunculuğu kabul görmüş oldu.

Michael Fassbender 12 Yıllık Esaret'in tanıtımında, 2013 Toronto Film Festival
2010'da Western filmi olan Jonah Hex (film)'te Burke olarak yer aldı.[15] San Diego Comic-Con International'da verdiği bir röportajda rolü şöyle yorumladı, "Rolü kendimce geliştirmeye çalıştım. Ne kadar geliştirdiğimi göreceğiz... Karakter bir nevi psikopat. Sapıkça yollardan zevk alıyor. Bunu çok açık bir şekilde veya önceden gördüğünüz bir şeymiş gibi göstermek istemedim." Film genel anlamda olumsuz eleştiriler aldı. Neil Marshall'ın savaş-drama filmi Centurion (film)'da Quintus Dias'ı canlandırdı. 2011'de Cary Fukunaga'nın yönettiği Mia Wasikowska ile birlikte rol aldığı Jane Eyre (film, 2011)'de Edward Rochester'ı oynadı.

Fassbender, 1962 yılındaki Charles Xavier ve Magneto arasındaki dostluğu anlatan, Marvel'ın X-Men serisinin devam filmi olan X Men: Birinci Sınıf'ta Magneto'yu canlandırdı. Film 3 Haziran 2011'de yayımlandı ve dünya çapında büyük bir başarı elde etti, Fassbender'ı daha popüler bir film yıldızı haline getirdi. 2011'de David Cronenberg tarafından yönetilen Tehlikeli İlişki adlı filmde İsviçreli psikiyatrist Carl Jung'ı oynadı.

Fassbender, aynı zamanda Utanç adlı filmde 30'lu yaşlarda seks bağımlılığıyla mücadele eden bir adam olarak yer aldı. Bu film ile yönetmen Steve McQueen ile yeniden bir araya gelmiş oldu. Bu rol ile Venedik Uluslararası Film Festivali'nde Volpi Cup En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Fassbender, En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü (Oscar) için ciddi bir seçenekti ancak aday gösterilmedi. Seçkin kaynaklara göre filmde Fassbender'ın tamamen çıplak halde görülmesi buna engel oldu. Utanç'taki performansıyla kritik bir başarı elde eden Fassbender, Altın Küre ve BAFTA'da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne aday gösterildi.

2012'de Steven Soderbergh tarafından yönetilen Haywire'de ve bilim-kurgu filmi olan Prometheus (film)'ta görüldü. Eleştirmenler iki filmi de görsellik ve oyunculuk açısından övdü. Özellikle 

Fassbender'ın David performansı büyük beğeni topladı. 2013 yılında senaryosunu Cormac McCarthy'nin yazdığı Ridley Scott'ıın yönettiği Danışman (film) adlı filmde rol aldı. Aynı zamanda Steve McQueen ile üçüncü işbirliği olan 12 Yıllık Esaret filminde boy gösterdi. Fassbender'ın canlandırdığı Edwin Epps karakteri kendisine En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi adaylığı (Oscar) kazandırdı. 23 Mayıs 2014'te yayımlanan X-Men: Geçmiş Günler Gelecek'te Magneto olarak yer aldı. Frank Sidebottom'dan ilham alınan ve İngiliz komedyen Chris Sievy tarafından yaratılan Frank'te rol aldı.[26] 2014'te Kodi Smit-McPhee ve Ben Mendelsohn'la beraber oynadığı Slow West adlı Western filminin çekimlerini tamamladı. Film, 24 Ocak 2015'te Sundance Film Festivalinde gösterildi. 2013 yılında Justin Kurzel'in yönettiği Shakespeare'in en kısa trajedisi olarak bilinen Macbeth filminde En iyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazanan Marion Cotillard ile başrol oynayacağı açıklanmıştı. Filmin çekimlerine Ocak 2014'te başlandı. İngiltere için 2 Ekim 2015 vizyon tarihi belirlendi ve şimdiden film ve oyuncular için Oscar adaylığı bekleniyor. Bir diğer filmi M. L. Stedman'ın Okyanuslar Arasındaki Işık (The Light Between Oceans)'ın çekimlerine Derek Cianfrance yönetmenliğinde Eylül 2014'te Yeni Zellanda'da başlandı ve vizyon için 2015'te bir tarih olacağı düşünülüyor. 2014'ün sonunda filmin çekimleri tamamlandı. Ocak 2015'te ise San Francisco'da Steve Jobs filminin çekimlerine başladı. Fassbender, Danny Boyle'un yönetmenliğindeki ve Walter Isaacson'ın Steve Jobs kitabının uyarlamasında Apple kurucusu ve CEO'su Steve Jobs'u canlandırmaktadır. Ve Fassbender'ın bu film ile de gelecek Oscar Ödüllerine aday olması bekleniyor. Filmde ayrıca Oscar Ödüllü Kate Winslet ve Seth Rogen'da oynadı. Film için ülkemizde vizyon için 30 Ekim 2015 tarihi belirlendi. Fassbender aynı zamanda X-Men serisinin bir devam filmi olan X-Men: Apocalypse'ta Magneto karakterini canlandırmaya devam ediyor. Filmin 2016 yılında vizyona gireceği duyuruldu. Bu film ile Michael Fassbender, James McAvoy ve Jennifer Lawrence üçlüsünün anlaşmaları sona erdi. Lawrence 4. bir filme çok sıcak bakmadığını söylerken, Fassbender teklif gelirse oynamaya devam edebileceğini söyledi. Filmin fragmanı 2015 Comic-Con'da gösterildi ve büyük ilgi gördü. Amerika'da 4 Mart 2016'da vizyona gireceği açıklanan, Prometheus filminin devamı olacak Prometheus 2'de oynayacağı açıklandı. Bir bilgisayar oyunu olan Assassin's Creed'de Macbeth filminde başrollerini paylaştığı Marion Cotillard ile oynayacağı açıklandı. Fassbender hem başrolü oynuyor hem de filmin yapımcılığını üstleniyor. Film için 21 Aralık 2016 tarihi verildi, ülkemizde ise 23 Aralık 2016 tarihinde vizyona girecek. Filmde Fassbender'ın sevgilisi Alicia Vikander'In da oynayacağı konuşuluyordu ama sonradan rolü başkasına verildi.

Avrupa ve Amerikan filmlerinde yer alan Fassbender, 1996'dan beri Doğu Londra'da oturuyor. 20'li yaşlarının sonundan beri sahip olduğu Hackney, Doğu Londra'daki eski apartman dairesinde yaşıyor. Almanca biliyor olmasına rağmen Soysuzlar Çetesi'ni çekmeye başlamadan önce Almancasını tazelemesi gerektiğini çünkü biraz paslandığını söylemiştir. Hatta bir gün Almanca dilinde olan bir film veya tiyatro yapımında yer almayı düşünebileceğini belirtmiştir.

2011 yılında X-Men : Birinci Sınıf setinde tanıştığı Zoë Kravitz ile ilişki yaşadı. Fassbender, Utanç'taki rol arkadaşı Nicole Beharie ile 2012 yılında çıktığını doğruladı. Çift 2013 yılında ayrıldı. Eylül 2013'te oyuncu ve model Mădălina Diana Ghenea ile çıkmaya başladı, 2014 yılının başlarında ayrıldılar. 2014 yılının sonlarına doğru Okyanuslar Arasındaki Işık (The Light Between Oceans) filminde başrollerini paylaştığı oyuncu Alicia Vikander ilişki yaşmaya başladı.

Filmografi
Yıl
Film
Rol
2007
300 Spartalı
Stelios
2007
Angel
Esmé Howe-Nevinson
2008
Açlık
Bobby Sands
2008
Kan Gölü
Steve
2009
Nazi Vampirler
Richard Wirth
2009
Akvaryum
Connor
2009
Soysuzlar Çetesi
Lt. Archie Hicox
2010
Centurion (film)
Quintus Dias
2010
Jonah Hex (film)
Burke
2011
Jane Eyre (film, 2011)
Edward Rochester
2011
X Men: Birinci Sınıf
Erik Lehnsherr /Magneto
2011
Tehlikeli İlişki
Carl Gustav Jung
2011
Utanç
Brandon Sullivan
2012
Haywire
Paul
2012
Prometheus (film)
David
2013
2013
Danışman (film)
Counselor
2014
1: Life on the Limit
Narrator
2014
Frank
Frank
2014
X-Men: Geçmiş Günler Gelecek
Erik Lehnsherr / Magneto
2015
Slow West
Silas Selleck
2015
Weightless
2015
Macbeth
Macbeth
2015
Trespass Against Us
Chad Cutler
2015
Okyanuslar Arasındaki Işık
Tom Sherbourne
2015
Steve Jobs



Tags:

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

ÇOK OKUNANLAR

SON YAYINLAR

Why to Choose RedHood?

Copyright © beyazperde tv | Designed by Templateism.com