r Hollywood’un elinden çıkma son 10 yılın en iyi 10 savaş filmi | beyazperde tv

22 Kasım 2015 Pazar

Hollywood’un elinden çıkma son 10 yılın en iyi 10 savaş filmi

Share & Comment

HOLLYWOOD’DAN SON YILLARIN UNUTULMAZ SAVAŞ FİLMLERİ

Sinemada iyilerle kötülerin karşılaşmalarının en çarpıcı dile getirimi savaş filmleridir. Genelde, hatta filmdeki taraflar haricinde her zaman, yönetmeninistediği tarafır. Yani senaryo ve yönetmen kimi isterse iyi odur bizim için, tabii ki istenen de odur. Savaş filmi deyince tabii ki akla Hollywood gelir. Bazen aynı konuları bizi bayana kadar tekrar tekrar işlese de hepimizin hayatında unutamadığımız, etkisinden kurtulamadığımızi ve defalarca seyrettiğimiz mutlaka bir Amerikan savaş filmi vardır.
Bu dosyada Hollywood’un elinden çıkma son 10 yılın en iyi 10 savaş filmini yazdık ve sinemaseverlerin hafızasını yenileyelim dedik. Sonunda bizim de bir “son 10 yılın en iyi 10…” listemiz oldu…


1. Soysuzlar Çetesi (Inglourious Basterds)
Yapım yılı: 2009
Yönetmen: Quentin Tarantino
Oyuncular: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz
Inglorious Basterds'ın konusu, Alman işgali altındaki Fransa'da başlar. Çok sevdiği ailesinin, Nazi Albay Hans Landa'nın (Christoph Waltz) tarafından katledilmesine tanıklık eden Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) adlı kadın, katliamdan kılpayı kurtularak Paris'e kaçar. Orada sinema salonu sahibi ve işletmecisi olarak yeni bir kimlik edinir.
Aynı günlerda Avrupa'nın başka bir köşesinde Teğmen Aldo Raine (Brad Pitt), Yahudi askerler tarafından kurulan bir grubu düşmana karşı misilleme yapma amacıyla organize etmektedir. Düşmanları tarafından ?Piçler? yakıştırmasıyla bilinen Raine'ın grubu, Nazi Almanyasının önde gidenlerine zarar verme misyonunu üstlenmiştir.
Bu amaçla, Alman sinema oyuncusu ve gizli ajan Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger) ile işbirliği yaparlar. Shasoanna'nın kendi intikamını alma planlarını yaptığı bir sinema salonunun çatısı altında hepsinin kaderleri kesişecektir.


2. Iwo Jima’dan Mektuplar (Letters from Iwo Jima)
Yapım yılı: 2006
Yönetmen: Clint Eastwood
Oyuncular: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Shido Nakamura
İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarında Amerikan askerlerinin Japon’ların elindeki Iwo Jima Adası’na yaptıkları kanlı çıkarma üzerine odaklanan film, yaşananlara kaybeden tarafından bakıyor.
Yıllar sonra adanın ıssız topraklarında bulunan mektuplarla ortaya çıkan gerçekler, mağlubiyetin kaçınılmaz olduğu bir ortamda Japon askerlerinin nasıl kırk günlük bir direniş gösterebildiklerini ortaya koyar.
Amerikan askerlerine direnen Japon general odaklı bir anlatımın olduğu film, Atalarımızın Bayrakları ile birbirini tamamlayan iki film olma özelliği taşıyor. Her iki film de Clint Eastwood imzası taşısa da, yönetmenin Iwo Jima’dan Mektuplar ile çok daha büyük bir etki yarattığını belirtmek gerek.

3. 300 Spartalı (300)
Yapım yılı: 2006
Yönetmen: Zack Snyder
Oyuncular: Gerard Butler, Lena Headey, Rodrigo Santoro
Pers Kralı Xerxes, zafer kazanmaya alışmış güçlü ordusunu yine kendinden emin bir eda ile Yunan Krallıkları üzerine yollar. Ne denli güçlü bir ordu ile karşı karşıya olduğunun farkında olan Sparta Kralı, Tanrıları savaşmaya ikna edemeyince en cesur 300 askerini toplayarak Thermopylae’de Perslilerle savaşmaya gider.
Çocukluklarından beri tamamen savaşçı olarak yetiştirilmiş olan bu 300 asker, hayatlarının en büyük mücadelesini vereceklerdir. Ölüm ne kadar kaçınılmaz olsa da, cesaretleri ve güçleri bunu yenmeye hazırdır. Büyük bir dirençle düşmana karşı koyarken bir yandan da, savaşmama kararı ile yanlış bir karar vermiş olan konseyin yanlışını anlayarak orduyu savaşa göndermesini bekleyeceklerdir.
Film, Frank Miller’in grafik romanından sinemaya uyarlandı.


4. Son Samuray (The Last Samurai)
Yapım yılı: 2003
Yönetmen: Edward Zwick
Oyuncular: Tom Cruise, Ken Watanabe, Billy Connolly, Tony Goldwyn
1870’lerin Japonya’sında Amerikan ordusundan Yüzbaşı Nathan Algren (Tom Cruise), Japon İmparatorunun davetlisi olarak, ülkenin ilk ordusunu eğitmek üzere doğuya gelir. Modernleşme eğilimleri gösteren feodal kültür, samuray tarzını da devam ettirmektedir.
Algren, bir kaza geçirip samurayların lideri (Ken Watanabe) tarafından kurtarılınca köklü samuray kültürüyle tanışır ve etkilenir. Bir samuray savaşçısı gibi hareket etmeyi öğrenince büyük bir kararın eşiğine gelecektir. İki taraf arasında kalmıştır ve onurunun doğru yolu göstermesini beklemektedir...
Japonya’nın modernizasyonuna dair olan hikaye, dönemi ve atmosferi dikkat çekiyor.


5. Kara Şahin Düştü (Black Hawk Down)
Yapım yılı: 2001
Yönetmen: Ridley Scott
Oyuncular: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore
1993’te Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün bir parçası olarak bir grup Amerikan askeri Somali’ye gönderilir. Görevleri asi komutan Mohamed Farrah Aidid’e bağlı bir kaç üst düzey askeri ele geçirmektir. Fakat operasyon planlandığı gibi gitmez ve genç piyadeler ve tecrübeli delta gücü askerlerinden oluşan bu küçük birlik Mogadişu’nun en tehlikeli bölgelerinde kapana kısılır. Destek gelene kadar 18 saat dayanmaları gerekecek ve bu süreçte birbirlerinden başka güvenecek birşeyleri olmadığını öğreneceklerdir.
Mark Bowden’in kitabına dayandırılarak çekilen film, Amerikan Savaş Tarihi’nin en kara sayfalarından birine eğiliyor.
Ünlü yönetmen Ridley Scott, filmde savaş ve kahramanlık konularını ele alıyor, filmin yapımcısı ise büyük bütçeli aksiyon filmlerine imza atan Jerry Bruckheimer.

6. Atalarımızın Bayrakları (Flags of Our Fathers)
Yapım yılı: 2006
Yönetmen: Clint Eastwood
Oyuncular: Ryan Phillippe, Adam Beach, Neal McDonough
İkinci Dünya Savaşı’nın son dönemleri... Amerikan askerleri, Japon’ların kontrolündeki Iwo Jima Adası’nı ele geçirmektedirler. Çok kanlı geçen çıkartmanın ardından, beş Amerikan askeri, adadaki dağın zirvesine çıkarak zafer simgesi olarak Amerikan bayrağını dikerler. Kahraman ilan edilen bu askerlerin savaştan sonra evlerine döndüklerinde yaşadıkları çelişkili durumlar üzerinde duran film, gerçekler ile içi boş kahramanlıkların arasındaki farkı anlatmayı amaçlıyor.
Amerika tarafından ele geçirilen bu adanın daha sonra atılacak atom bombasının kullanılması için de önemli bir stratejik merkez olmuş olduğunu ekleyelim.
Bu savaştan sağ kurtulan askerlerden bir olan James Bradley’in anılarından yola çıkılarak yazılan aynı adlı romandan uyarlanan filmde, Clint Eastwood, amacının bir tarafı tamamen ’iyi’ ya da tamamen ’kötü’ olarak göstermeden, gerçek kahramanların aslında yitip gidenler olduğunu anlatmaya çalıştığını belirtiyor. Eastwood’un olaya bir de Japonlar açısından bakabilmek için eş zamanlı olarak Letters from Iwo Jima’yı da çekti.


7. Jarhead
Yapım yılı: 2005
Yönetmen: Sam Mendes
Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx
Tanımadığın, hatta göremediğin bir düşmana karşı, tam olarak kavrayamadığın nedenlerle savaşmak zorunda kalırsan; seni alaycılığın ve belki de hayatı hafife alışın kurtarır. Körfez Savaşı'nda, hayatında ilk defa gördüğü çölün ortasında, sınırların ufuk çizgisini bile aştığı bu ülkede, er Swoff'u ayakta tutan tek şey kesintisiz gönüllülük olacaktır.
Körfez Savaşı'nda Amerikalı askerler saç tıraşlarından dolayı kendilerine Kavanozkafa (Jarhead) lakabını takarlar. Muhtemelen bu ironik mizah anlayışıyla da korku dolu ruhlarını ayakta tutacaklardır.
Amerikan Güzeli’nin yönetmeni Sam Mendes, Amerikan rüyasını bu kez da ters açıdan değerlendiriyor.
Film, Anthony Swofford’un 2003'te yayınlanan ve dünyanın en çok satan kitapları arasına giren Jarhed’den beyazperdeye uyarlanmış.


8. Ölümcül Tuzak (The Hurt Locker)
Yapım yılı: 208
Yönetmen: Kathryn Bigelow
Oyuncular: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty
Herkesin potansiyel düşman ve her objenin de ölümcül bomba olduğu Irak’ta, elit askerler dünyanın en zor görevlerinden birinde yer alır. Sıcak savaşın ortasında bombaları imha etmekle yükümlüdürler.
Takım lideri William James, hem bu yaygın bombalardan hem de psikolojik ve duygusal etkilenmelerle uğraşmaktadır. James’in iki askeri kendini cürretkarca savaşın ortasına atar. James ise ölümü aldırmadığı için askerlerine yardıma gider. Yeni vahşi liderini korumaya çabalayan adamlar, şehri kaosa sürekler.
Mark Boald, Irak savaşındaki askerlerin yaşadığı deneyimlerin ilk defa bir filmde yer aldığını, görüntülerin CNN’deki gibi gerçekçi olduğunu ve birçok savaş filminin savaş bitmeden gösterilmediğini belirtiyor. Günümüzde de devam eden savaş dolayısıyla, filmin güçlü oyuncu kadrosunun savaşı hissederek sergilediği etkileyici performans, eleştirmenler tarafından tam not aldı.

9. Bir Zamanlar Askerdik (We Were Soldiers)
Yapım yılı: 2002
Yönetmen: Randall Wallace
Oyuncular: Mel Gibson, Madeleine Stowe, Greg Kinnear
Kimsenin değiştirmeye gücünün yetemeyeceği bir kararla Amerika, Vietnam ile savaş başlattı. 14 Kasım 1965, Pazar günü sabah 10:48'de Albay Hal Moore ve maiyetindeki askerler, Vietnam'daki Ia Drang Vadisi?ne helikopterlerle indiler. Moore, alana ilk ayak basan kişiydi ve arkasından 400 askeri de onu takip etti, karşılarında, kendilerinden tam beş kat kalabalık bir Vietkong grubu vardı. Birazdan Vietnam Savaşı’nın ilk sıcak teması başlayacaktı. Albay Moore cepheye gitmeden önce, askerlerine cesaret verici bir konuşma yapmış ve alana ilk ayak basan ve en son ayrılan kişinin kendisi olacağını söylemişti.
Bu savaşta farklı kuşaklardan askerler aynı safları paylaşmaktaydılar ve her iki tarafın askerlerinin de, evlerde bekleyen gözü yaşlı sevdikleri vardı.

10. Rüzgarla Konuşanlar (Windtalkers)
Yapım yılı: 2001
Yönetmen: John Woo
Oyuncular: Nicolas Cage, Adam Beach, Christian Slater
2. Dünya Savaşı sırasında, Navajo kızılderililerinin dilini baz alan bir kodlama, Amerikalıların Japonlara karşı kullandığı ve en güvendikleri şifreleme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Önceki çarpışmalardan ruhen ve fiziken ağır yaralı olarak çıkmış bir çavuş olan Enders (Cage), bu kodu kullanan Navajo asıllı bir askeri korumakla görevlendirilir.
İki kader ortağı kısa zamanda birbirlerine güven duymaya başlar. Fakat Enders’in üstlendiği görevin bir de gizli tarafı vardır: Aslolan kodu korumak olduğu için, düşmanın eline geçmesi halinde, bu kodu bilen Navajo’yu bizzat öldürmesi gerekecektir.
Tags: ,

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

ÇOK OKUNANLAR

SON YAYINLAR

Why to Choose RedHood?

Copyright © beyazperde tv | Designed by Templateism.com