r Açlık oyunları | beyazperde tv

27 Kasım 2015 Cuma

Açlık oyunları

Share & Comment

‘Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 2’, 4 Kasım Çarşamba günü Berlin’de dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Suzanne Collins’in gençlik romanlarınından uyarlanan seri beyaz perdeyle ilk buluştuğu 2012 yılından beri gişede 2.3 milyar Dolar hasılat rakamına ulaştı ve tüm dünyada 82 milyondan fazla kopya sattı. Serinin başrolü Jennifer Lawrence, kırmızı halıda basının sorularını yanıtladı: “Herkese imza vermekten inanılmaz keyif alıyorum. Bunun son dünya gösterimimiz olduğuna ise inanmakta güçlük çekiyorum. Aman Tanrım bu son filmimiz. Bu çok üzücü.” Serinin dördüncü yapımı Alaycı Kuş Bölüm 2’yi, son 3 filmin yönetmenliğini üstlenen Francis Lawrence beyaz perdeye taşıyor: “Ben aktörler arasındaki bağlantı ve tüm kadronun uyumunu kendi adıma oldukça geliştirici buluyorum. Gerçekten harikaydı. Benim için yaratıcılık alanında oldukça ileri taşıyıcıydı ve oyuncularla set ekibinin uyumlu çalışması inanılmaz bir artıydı.” Aktör Stanley Tucci ise Açlık Oyunları’nın başarısını şu sözlerle açıklıyor: “Ben filmin dünyayla bağlantı kurduğuna inanıyorum, özellikle de gençler için sınırsız bir yapımdı. Bir de işin sosyo-politik yönü var tabi. Elbette iyi film olması da cabası.” Alaycı Kuş Bölüm 2’de Katniss Everdeen’in önderliğinde tüm mıntıkalar Capitol’e karşı ayaklanacak. Açlık Oyunları serisinin son filmi ‘Alaycı Kuş Bölüm 2’, 20 Kasım’da Türkiye’de vizyona girdi.
Yapımcı firma, henüz Açlık Oyunları filminin çekimleri devam ederken, 8 Ağustos 2011'in serinin ikinci filmi Ateşi Yakalamak'ığın da film uyarlamasını yapacağını ve bu filmin 22 Kasım 2013'te gösterime gireceğini açıkladı. Şirket kasım 2011'de daha önce Milyoner ve 127 Saat filmlerinin de senaristliğini yapmış olan Simon Beaufoy ile müzakere halinde olduklarını açıkladı ve Ross'un ikinci filmde de yönetmen olabileceğini söylenmiş olsa da filmin devam serisinin yönetmenliğini Francis Lawrence yapmıştır. Filmin oyuncularından Woody Harrelson MTV Movie Night'a verdiği bir röportajda film serisinin romanların aksine dört filmden oluşacağını, kitap serisinin üçüncü ve son kitabı olan Alaycı Kuş'un iki film olarak uyarlanacağını söyledi.Ateşi Yakalamak filmiyle elde edilen gişe başarısını 2014 yılında vizyona giren devam filmi Alaycı Kuş Bölüm 1 ve 2015'de vizyona giren Alaycı Kuş Bölüm 2 takip etmektedir.


AÇLIK OYUNLARI (2012)




Yakın bir gelecekte Kuzey Amerika kuraklık ve arkasından gelen yangın ve kıtlıklarla zayıflayarak çökmüş; yerini bir başkent ve 12 eyaletten oluşan Panem adında bir ülkeye bırakmıştır. Bu yeni ülkede her sene eyaletlerden kura ile seçilen ikişer gencin katıldığı "Açlık Oyunları" düzenlenmektedir. Kısmen eğlence amaçlı, kısmen de halka göz dağı vermeyi hedefleyen bu oyunlar, ayrıca tüm Panem ülkesinde televizyonlardan da izlenmektedir. 24 farklı 'yarışmacı' bütün televizyon seyircilerinin gözleri üzerindeyken, rakiplerini eleme ve hayatta kalma mücadelesi vermektedirler. 
Katniss'in 16 yaşımdaki kız kardeşi Primrose, maden yataklarıyla ünlü eyaletin 'kadın yarışmacısı' olarak seçildiğinde Katniss onun yerini almak için gönüllü olur. Erkek katılımcı Peeta ile Katniss, kendilerinden yaş ve kuvvet açısından daha büyük, güçlü ve ömürleri boyunca bu an için eğitilmiş olan rakiplerine karşı ayakta durmaya çalışırlar...
Ülkemizde Seabiscuit 'in yazar ve yönetmeni olarak tanıdığımız Gary Ross'un yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği film Suzanne Collins'in aynı adlı romanından gene Ross tarafından beyazperdeye aktarıldı. Film başrollerini ise genç oyuncular Jennifer Lawrence ve Josh Hutcherson paylaşıyor.

Her yıl, bir zamanlar Kuzey Amerika olan bu yıkıntıda, Panem ulusunun hükümet binasında 12 bölgeden genç bir erkek ve kız çocuğu Açlık Oyunları’ında yarışmak üzere zorla gönderilir. Eskiden kalma ama hala devam etmekte olan devletin bir gözdağı taktiği, çarpık bir ceza. Açlık Oyunları, ulusal olarak yayınlanan ve “Oyuncular”dan biri hayatta kalana kadar dövüştükleri  bir etkinlik.

Onaltı yaşındaki Katniss Everdeen, küçük yaştaki kardeşinin yerine gönüllü olup oyuna katılıyor ve eski bir galip olan sarhoş  Haymitch Abernathy’ın eğitmenliğinde, keskin içgüdülerine güvenmesi öğütlenerek; ömürleri boyunca oyunlara hazırlanan çok iyi eğitimli Oyuncularla rakip olmaya zorlanıyor. Bir gün evine, 12.Bölgeye dönebilecek olursa da, Katniss yarışta insanlığı, hayatlsevgiyi aynı teraziye koymasını gerektirecek imkansız seçimler yapmak zorunda kalacak.

AÇLIK OYUNLARI’nı Gary Ross yönetiyor. Senaristler Gary Ross, Suzanne Collins ve Billy Ray. Nina Jacobson’ın Color Force’u  ortaklığında yapımcı Jon Kilik ile yapıldı. Suzanne Collins’in çok satan romanı, içlemenin ilkinden uyarlandı  - eğitsel olarak satışa çıkıp yalnızca Amerika’da 26 milyon satan ilk yayın olma özelliğiyle – dünyada da büyük bir kitleye ulaştı.  Eylül 2008’de  yayınlandığından bu yana 180  hafta üzerinde üstüste ve The New York Times bestseller listesine girdiğinden bu yana 3 yıldır ardarda listede başı çekip, USA Today ve Publishers Weekly’nin çok satanlar listesinde kaldı.

YAPIM HAKKINDA

“Korkudan daha güçlü ola tek şey umuttur.”
-- Başkan Coriolanus Snow, THE HUNGER GAMES

Önceleri Kuzey Amerika olarak bilinen yıkıntılarda, yıllık Açlık Oyunları başlamak üzeredir ve 16 yaşındaki yarışmacı Katniss Everdeen korkusuz rakiplerini yenme şansı yakalamaktan çok uzaktadır. Panem ulusunun çoğu gibi, Katniss de 12 esir bölgeden birinde yaşamaktadır, bölge gizli ve gizemli bir hükümet binasından yönetilmektedir. Yıllarca süren kaos ve savaşın ardından insanlar haşin ve bir o kadar da yitik bir diktatörlükle bastırılmaktadırlar.  Her yıl Hasat Günü’nde bölgeler kurayla ya da gönüllü olacak bir erkek ve kız seçerek, kendilerini temsil edecek kişiyi Capitol’ün çarpık eğlence anlayışındaki bu etkinliğe gönderirler. Capitol böylece gücünü kanıtlayıp kontrol uygularken, aç halka tutunacak bir umut dalı da vermiş olur. Açlık Oyunları bundan ibarettir – Tribute’ler olarak bilinen 24 ergen savaşçı yoğun bir gladyatör yarışının ortasına atılır ve içlerinden biri hayatta kalıncaya kadar süren yarışmalar TV’den canlı yayınlanır...ve Katniss yarışmaya dahil olduğu anda bunun artık geri dönüşü olmayacaktır.

O gün Bölge 12’de beklenmeyen şey olur - Katniss’in hayatı boyunca büyütüp baktığı küçük kardeşi Primrose oyunlara seçilir. Tüm cesurluğu ve özverisiyle Katniss kardeşi yerine gönülllü olur ve kaderini sonlandırabilecek bu yarışa girer. O ve yeni oyun ortağı, fırıncının oğlu Peeta Mellark gözaltına alınıp Capitol’a sürülür, süslü makyajlarla ve ağır bir eğitimle karşı karşıya bırakılırlar. Daha varlıklı bölgelerden gelen ve hayat boyu yarışlar için eğitilen acımasız “Career Tributes”larla karşı karşıya getirilirler. İlerleyen günlerde, eski galip, şimdilerin ayyaşı Haymitch Abernathy’nin eğitmenliğinde, Katniss içgüdülerini keskinleştirecek, okçuluk kabiliyetlerini geliştirecek ve geliştirmekte olduğu gücüne odaklanacak ve aynı zamanda görevi de olan şeyin gerçekleşmesini umut edecektir: ne olursa olsun hayatta kal.

Oyunlara sürpriz bir yarışmacı olarak ormanlık alanda katıldığında, Katniss bunu bir şöhret, talih gibi görmektense, bir yaşam mücadelesi olarak görmektedir. O kazanacak olursa, meydan okuyan ve yürek parçalayıcı seçimler yapmak zorunda kalacak ve insanlığı, hayatla sevgiyi aynı teraziye koymasını gerektirecek imkansız seçimler yapmak zorunda kalacak.

AÇLIK OYUNLARI  ekibi Yönetmen Gary Ross,senaryo Ross ve Suzanne Collins ve Billy Ray, yapımcı Nina Jacobson’ın  Color Force işbirliğiyle  yapımcı Jon Kilik.  Yürütücü yapımcılar Robin Bissell, Collins ve Louise Rosner-Meyer.  Oyuncular Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Lenny Kravitz, Wes Bentley, Toby Jones, Alexander Ludwig, Isabelle Fuhrman, Amandla Sternberg, Stanley Tucci ile ve Donald Sutherland.

Kamera arkası ekip; Oscar®-adayı görüntü yönetmeni Tom Stern (THE CHANGELING, MILLION DOLLAR BABY); kurgu Stephen Mirrione ve Oscar® sahibi (TRAFFIC ile) ve Juliette Welfling(THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY ile Oscar®adayı olan) ; prodüksiyon amiri Philip Messina (OCEAN’S TWELVE, OCEAN’S THIRTEEN); 3 kezOscar®-adayı olan kostüm tasarımcısı Judianna Makovsky (SEABISCUIT, HARRY POTTER AND THE SORCERER’S STONE, PLEASANTVILLE)  ve kompozitör T Bone Burnett (CRAZY HEART ile Oscar® kazanan) ve 8 kez Oscar® adayı olan James Newton Howard. 

AÇLIK OYUNLARI FENOMENİ

16 yaşındaki Katniss Everdeen’in gerçekliğine hoşgeldiniz. O hayatta kalmak zorunda, hayatta kalmayı denemek zorunda –keskin zekasıyla ve yalnız başına – yüksek teknolojiye sahip ve apokaliptik, gösterişli ve ilkel, huzursuz edici derecede tehlikeli ve ve bugünkü dünyamıza göstrge bir ayna bir gelecek dünyasında. Tamamen Katniss’in kişisel bakış açısından aktarılan AÇLIK OYUNLARI, bir madencinin kızının karanlık bir geleceğinin, piyon olduğu ölümcül TV yarışmasından duygulu, fedakar bir kahraman olmasına ve uğruna savaşması, koruması gereken ailesinden daha fazla insan olduğunu farketmesine dönüşmesini anlatıyor.

Katniss ile karşı karşıya gelen birkaçı, henüz ergen yaşlardaki birinin yaşayabileeceği en ağır baskılar altında, onun kendindeki gücü buluşunu, çözüşünü ve yürekliliğini ortaya koymasını büyük bir zevkle takip ediyorlar. Bu Lionsgate Entertainment’taki yürütücü yapımcıların gözünde de aynıydı. Onlara göre Katniss’in serüveni, Suzanne Collins’in sayfalarından AÇLIK OYUNLARI’nda büyük bir güzellik ve güçle fışkırıyordu ve bunun ekrana aktarılması gerektiğini hemen hissettiler. 

Yapımcı Nina Jacobson romanın haklarını 2009’da aldı ve bu kendini filme adamış bir izleyiciye uzanmanın yalnızca başlangıcıydı. Jacobson projeyi Lionsgate’in yürütücü yapımcısı Joe Drake ve Alli Shearmur’a götürdü ve ilk andan Katniss ve onun yolculuğuna kapıldılar. Daha ilk baştan kitapların başarısı filme yansımıştı. Milyonlar, Collins’in bu kara gelecekte geçen taze hikayesini filmcilerin hayata nasıl geçireceğini, kitaptaki hikayeyi bu denli gerçekçi kılan bu cesur kadın kahramanın hikayesini merak ediyorlardı.

Sonunda Lionsgate ve Jacobson bir ekip oluşturdu; başta görsel cesareti ile meşhur yönetmen Gary Ross geliyordu ve o da Katniss’in okundan ve geçirdiği değişimin milyonlarca okuyucuya bu denli dokunmasından etkileniyordu. Filme uyarlanışındaki esas görsel olarak da Katniss’in aklına ve sonunda kalbine girmekti; Collins’in kelimelerle yaptığı gibi. Böylece film yalnızca Katniss’in Oyun’daki diğerleriyle yarışını değil, Collins’in Katniss’in bu hayati değişim gerektiren serüvenindeki derin temayı da yansıtacaktı; özveri, talihsiz bir aşk ve günümüz toplumunun nereye yönlenmesi gerektiği sorgusu.

Katniss’in dünyasını yaratırken, antik Yunan mitlerinden Theseus’tan (canavar Minotaur ile savaşması için her 9 yılda bir kızlardan ve erkeklerden oluşan genç bir topluluğu gönderir) ilham almış. TV’deki yapay bir gerçeklik içerisindeki ayakta kalma deneyimleri ve savaşından eşit esinlenmiş halde, bu eğlence malzemesi ve gerçek terörün toplumun geleceğine neler getireceğini merak etmektedir. Bu iki şey aynı zamanda Katniss Everdeen’in doğuşuna sebep oldu. Onun Panem Capitol’ündeki deneyimleri bir bilimkurgu gerilimin nefes kesen tüm öğelerini taşırken bir yandan da güç, adaletsizlik ve kendini koruma gibi şeylerle boğuşan, bir yandan da aşkı, özgürlüğü ve kendi kimliğini keşfeden bir kızın hikayesini anlatıyor.

Eski bir TV çocuk yazarı ve 2 çocuk annesi olan Collins, Katniss’in dünyasını o kadar kişisel yansıtıyor ki, okuyanlar Katniss’in yerinde olsalar ne hissedeceklerse aynısını hissediyorlar. Çnce kardeşini, ailesini ve kendisini kurtarma güdüsüyle ilerlerken, sonraları Panem’deki karanlığa bir fark getirebileceğini de anlar.

Collins Katniss’i bu riskli yola çıkarmaktan çekinmiyor çünkü gençlerin de hayatlarında bu sorularla uğraştığını biliyor. Kitap serisinin önsözünde Collins şöyle diyor:  “Gelecekte geçen bir hikaye olsa da, AÇLIK OYUNLARI kimlerin bizler uğruna savaştığı gibi modern savaş durumları üzerine, nasıl planlandıklarını irdeliyor.” Bunu Katniss’in büyümesini ve cesur, prensipli ve inatçı derecede azimli birine dönüşmesini anlatarak da yapıyor.

AÇLIK OYUNLAR’ının başarısı, okuyucuların Katniss ile özdeşleşebilmelerinden geldi. Kitap kısa sürede elden ele dolaşır oldu ve büyük bir kitleye yayıldı. Yazar Stephen King, Katniss için “yay ve oklu Annie Oakley,”olarak andı.  The Atlantic Monthly onun için “son zaman popular kültüründe en önemli dişil karakter” dedi. Ve The New York Times Collins’i “akıllarda kalacak karmaşık ve mükemmel kahramanıyla ikna edici seviyede detaylı bir dünya yaratmış” sözleriyle yüceltti. ALACAKARANLIK serisinin yazarı Stephanie Myer şöyle diyor; “Hikaye beni günler, gecelerce ayakta tutu ve bitirdiğimde dahi yattığım yerden kitabı düşünüyordum”

Kitap ve yapılmakta olan filmle ilgili fısıltı gazetesi yayıldıkça, popularitesi bir çığ gibi büyüdü. Filmin yapımı başladığında, kitap yaklaşık 8 milyon baskıdaydı ve yapım sona erdiğinde 12 milyon, daha da sonrasında 26 milyona ulaşmıştı. İlk roman 180 hafta ardarda ve 3yıl kadar The New York Timesçoksatanlar listesinde kaldı. Collins de bu esnada serinindevamı iki kitap daha yazdı; Catching Fire ve Mockingjay

KATNISS’İN GÖZÜNDEN PANEM

Gary Ross, AÇLIK OYUNLARI’nın ve Katniss Everdeen’in etkisini önce kendi çocuklarında gördü.  “İnsanların AÇLIK OYUNLARI için çılgına döndüğünü duymuştum ve çocuklarıma sorduğumda birden delicesine anlatmaya başlayıp saatlerce bundan bahsettiler” diyor. “Onların bu heyecanı çok etkileyiciydi, yukarı çıktım ve ben de okumaya başladım, tüm gece boyunca okudum ve ‘bu filmi yapmalıyım’ dedim.  Bu denli dürtüsel gelişti.” 

Hemen ardından Ross AÇLIK OYUNLARI’nın kalbinde yatan ve insanları çeken o şeyin ne olduğunu buldu. “En başından beri bununla ilgili nettim. Hikayenin altında çok güçlü bir şey yattığından emindim. Duygusal olarak da çok etkileyici bir hikayeydi ve geleceğe dair ürpertici bir vizyon sunuyordu. Ama sanıyorum ki, kitabın bu kadar elden ele dolaşmasındaki sebep kahramanımız Katniss Everdeen ve onun kendi kişiliğini buluşu. Yalnızca kendisi için savaşmak isteyen bir insan olarak yola çıkıp, Oyunlar esnasında hayatta kalmaktan daha büyük ve önemli bir şeyler olduğunu farkeder. Kalbi buna yönelir ve kendinden daha büyük bir amaç için fedakarlıkta bulunmaya karar verir.”

 “Esas olan kendinizi Katniss’in yerine koymanız. SEABISCUIT’te izleyenleri aynı yarışa sürüklemek istemiştim. AÇLIK OYUNLARI’nda izleyici Katniss’in beyninin içinde olmalıydı.  O ne biliyorsa siz de biliyorsunuz. Daha fazlasını değil. Bu deneyimde 100%  onunlasınız. Bu açıdan da filmin çok subjektif bir stili olması gerekiyordu. Hızlı, doğrudan ve direkt olarak Katniss’in tüm zamanıyla paralel olmalıydı.”

Katniss’in hayatta kalma çabasını ve daha da fazlasını arayış serüvenini hayata geçirmek zor  bir süreç olsa da, Ross’un düşsel olarak detaylı ve daha önce ekranda görülmemiş türden işleri başarmakta iyi bir geçmişi vardı. Bu Oscar ®- adayı senaryosu BIG’le (bir çocuğun yetişkine dönüşme hikayesi) başladı ve iki gencin 1950’lerdeki bir sitcom’a taşındığı ve yazıp yönettiği PLEASANTVILLE, ve yazıp, yönetip, yapımcılığını da üstlendiği SEABISCUIT’ta izleyenleri bir yeraltı atyarışı hikayesi üzerinden Büyük Depresyon’un atmosferine taşımasıyla devam etti.

Ross artık Panem’i yaratmaya hazırdı – tamamen Katniss’in gözünden – o gözlerden uzak zorlayıcı Bölge’sinden, göz alıcı Capitol’e gelişini ve OYUNLAR’ın yer aldığı acımasız ormanı, attığı her adımı takip ediyordu. Önce kaynağa inerek, Suzanne Collins’le uyarlama için görüşerek başladı işe.  Onun Oyunlar ve Katniss’in can alıcı içselliğine iç görüsünü bütünüyle anlamak için. “Olay sırf
Suzanne’ın da dahil olması değildi. Beraber bir yazı ekibi olduk” diyorRoss.  “İnanılmaz ve enerjisi yüksek bir partnerlik oldu.  Bir yazarın yalnızca desteklemekle kalmayıp, onun da tamamıyla dahil olduğu bir film yazıyor olduğunuzu bilmek büyük bir nimet.”

Collins;  “Gary, yönetmenlik marifetlerini mükemmel biçimde yansıttığı bir taslak yazdı ve sonrasında beraber çalışmak için beni davet etti. Çok ani ve canlı bir yaratım bağlantımız oldu ve senaryo çekim aşamasına geldi.”

Collins, filmin özünde kitaba bağlı kalsa da kendine has bir deneyim yansıtacağının bilincindeydi. “Bir romanı iki saatlik bir filme uyarladığınızda herşeyi birebir yansıtmanız mümkün değil.” diyor.  “Tüm akrakterleri ekrana taşımanız imkansız. Mesela Madge’den vazgeçtik. Avox kızının arkaplanda yatan hikayesini attık ve Career ekibinin hikayesini biraz daralttık. Bunları geride bırakmak oldukça zordu ama yaptığımız değişimin hikayenin omurgasını bozduğunu düşünmüyorum. Sonrasında da birinci kişinin ağzından anlatılan kitabı tatmin edici bir dramatik yapıda nasıl aktaracağımız sorusu kaldı. Romanda Katniss’ten bir an dahi uzak kalmıyorsunuz ve onun düşündüğü ne varsa içindesiniz. Bu içsel dünyayı dramatize etmenin bir yolunu bulmalıydık.”

Ross ve  Collins bunun gibi düğümleri çözümlemeye çalışırken bir yandan da Katniss’in içinde bulunduğu vahşi ortamı da 13 yaş grubu izleyici için nasıl yumuşatacaklarını düşünüyorlardı ve bu yolda birbirlerinin yaratıcılığına güvendiler. “Gary  ile çalışmak büyük bir zevk. İnanılmaz yetenekli, işbirlikçi birisi ve kitaba da son derece saygılı.”

Projeye dahil herkes onların beraber çalışırkenki parıltısından etkilenmişti. “Suzanne, oyuncu seçimini, görseliği ve prodüksiyonu tamamen Gary ‘ye bırakmıştı.” diyor Jon Kilik.  “Gary kitaptaki tüm fütüristik fikir ve akıllıca yapılan tasarımı meydana taşırken, Suzanne ile yazdığı senaryoda ilişkiler, aile, hayatta kalma ve evini bulmaya çalışan bir kızın öyküsünü de önemle dahil etti.”

Ross’a göre senaryo uyarlaması Katniss’i Katniss yapan şeyle başlamalıydı; Panem – distopik bir gelecek - George Orwell’den Margaret Atwood’a kadar referanslar taşıyan ama Collins’in özellikle 16 yaşındaki birinin gözünden  ve günümüz Amerikan kültürü bağlantısıyla anlatılan bir yapıda. “Panem’in altyapısı belirli güçlerle de –kürsele ısınma, kaynakların azalımı, soğuk savaşlar ve bu tarzda öğelerle içiçe aktarılmalıydı – Amerikan kültürünün bir zamanlarki halini yerle bir edip yerini baskıcı bir yönetime bırakan bir yapı. Bölgeler isyan ettiğinde Capitol, Açlık Oyunları’nı oluşturmuş ve bunu bir güç, baskı olarak, insanları hizada tutmak için kullanmış.” diye açıklıyor Ross. 

Hem Ross hem de Collins, Oyunlar üzerinden bugünkü dünyamızdaki televizyon saplantısının uzantısı olarak Katniss ve arkadaşlarının içine girdiği ahlaki tehikenin altını çizmek istediler.  Oyunlar ne kadar kötü ve küçümseyici olursa, Panem halkı bundan hiç gocunmuyor çünkü kendilerini yarışan ve kazanan yerine koyup, onun yaşamının geçirdiği dönüşümle ilgileniyorlar. 

“Oyunlar biraz Eski Roma temsili gibi olsa da, bugün gördüğümü TV reality show gerçekliğindeler” diyor Ross.  “İnsanlar Oyunlarla perçinleniyorlar çünkü hepimizin içinde kazanana bel bağlama güdüsü vardır. President Snow ‘Korkudan güçlü olan tek şey umuttur” dediğinde, umudun insanların yarışa bu denli bağlanmasını sağlayan şey oldğunu bildiği için söylüyor. Suzanne’ın kitapta dehasını gösteren şeylerden biri de bu – insanları kontrol etmenin tek yolunun onlara hükmetmek değil, onların da dahil olmasını sağlayacak bir yapı kurmaktan geçtiğini ortaya koyuyor. Capitol’ün Bölgeleri kontrol altında tutmak için yaptığı da tam olarak bu.” 

Ross Capitol’ün fiziksel miarisini de kafasında canlandırmaya başladı, ki Katniss’e otoriter görünecek ve aynı zamanda o ve diğerleri mücadele verirken bundan keyif alacak ahlaki çöküşü de yansıtması gerekiyordu. Ross ve Collins şhrin bir tarihi olması, yalnızca kurgu bir yer olmaması konusunda hemfikirlerdi. “Capitol’ün geçmişini de hissedebileceğimiz bir his vermesini istedik. Brandenburg Gate’ten Red Square’e kadar gücün nerelerde yerleştiğine bakarsanız, açıklık alanların aralıklı ama devasa görünümlü binalarla kaplı olduğuna şahit olursunuz. Bizim düşündüğümüz de böyle bir şey oldu. Katniss için böylesi tam bir korku ve güç unsuru yaratıyordu.” 
             
PANEM’DE KİM KİMDİR?

Bölge 12:

Katniss:  Açlık Oyunları’nda küçük kardeşi yerine yer almaya gönüllü olan ve kahraman haline gelen Yarışçı.
Gale:  Katniss Açlık Oyunları için gönüllü olup gidince kalbi kırılan arkadaşı; avcı, isyankar ve en iyi arkadaşı.
Peeta:  Bölge 12’nin erkek Yarışçısı; uzun süredir Katniss’e karşı gizli duygular beslemekte.

Katniss’in Açlık Oyunları Ekibi:

Haymitch: 50. Açlık Oyunları’nın galibi; şimdi ise Katniss ve Peeta’nın sarhoş eğitmeni.
Effie:  Katniss’in özenli koruması ve Oyunlar’ın basın ilişkileri yetkilisi.
Cinna:  Katniss’in Oyunlar için şahsi Stilisti; beklenmedik bir biçimde güvenilir bir destekçisi de oluyor.
Portia:  Peeta’nın Oyun Stilisti
Venia, Flavius ve Octavia:  Katniss’in Oyunlar için hazırlık ekibi.

Önemli Yarışçılar:

Marvel ve Glimmer:  Acımasız, tehlikeli derecede yetenekli Career Yarışçısı; 1. Bölge’den.
Cato ve Clove:  2. Bölge’den katılan, Oyunlardaki en korkusuz Career  Yarışçısı.
Foxface:  Bölge 5’ten kadın Yarışçı; stratejiyi gücün önüne çıkaran bir zekaya sahip.
Rue:  Oyunlar’ın Bölge 11’den en genç yarışçısı, Katniss’in en yakın arkadaşı oluyor.
Thresh:  11. Bölge’den erkek Yarışçı.

Hükümet Güçleri:

Başkan Snow:  Panem diktatörü; kendine özgü rahat bir gaddarlıkla yönetiyor.
Seneca Crane:  Asıl oyunkurucu; 74. Açlık Oyunları’nın yaratıcısı.
Caesar Flickerman: Oyunlar’ın resmi TV muhabiri.
Claudius Templesmith: Açlık Oyunları’nın kötü sunucusu.

OYUNLARIN TASARIMI

Görsel Tasarım
Filmin oyuncu ekibi Panem’deki yolculuklarına hazırlanırken, Gary Ross ve ekibi Suzanne Collin’in fütüristik dünyasını beyazperdeye tüm canlılığıyla aktarabilmek için çalışmaya başladılar. Ross’unfotografik konseptiyle başlayan süreç – Panem’i Katniss Everdeen’in gözünden görmek için - Oscar®-adayı görüntü yönetmeni Tom Stern (yakın zamanda Clint Eastwood’un J. EDGAR’ında da görüntü yönetmeni olan)’in çabasıyla devam etti. 

“Ben ve Tom için en önemli şeylerden biri dolaysız yoldan ve ana kişinin bakış açısından katarabilmekti, kitapta da olduğu gibi” diyor Ross.  “Bu da her zaman istediğim türden ama önceki filmlerimde konu uygun olmadığı için yapamadığım  kişisel bir çekimle olabilecekti.”

Filmde her detayı gözetebilmek için köşetaşı olan yapım amiri Philip Messina, günümüz Kuzey Carolina’sını fütüristik 12. Bölge’ye dönüştürürken buldu kendine.

Messina kendisinin ve Ross’un film için belirlediği tarzı “retro-fütüristik.” olarak tanımlıyor. “Orta-çağ, Buhran dönemi Amerikası’nı alıp, uzak bir geleceğe uyarlamak ve yüksek teknoloji ekleyerek gerçekleşti. Kitap alternatif bir dünya öngörüyordu ve bu dünyada bir tarafta hayatta kalabilmek için çöplük eşeleyen insanlarla diğer tarafta uçan gemiler var. Biz de bu portreye sadık kalmaya çalıştık.”

Bir diğer insiyatif gerektiren proje de The Hob’un yaratımıydı  “The Hob, 12. bölgedeki market ve Pazar yeri; Uzlaşıcıların gözünü diktikleri bir yer. Phil ortaya inanılmaz bir market alanı yarattı, insanların ele geçirdikleri her tür hırdavatı sattıkları yer. Bölgedeki yoksunluğu ciddi anlamda canlandıran bir yer.” Burası Messina’nın Capitol için eski bir Philip Morris fabrikasında yaptığı tasarımla inanılmaz bir uyum sağladı.

Capitol için kullanılan renkler de biraz buzlu ve asit tonlar.  “Renk var fakat illa da sıcak tonlarda değiller.” diyor set dekoratörü Larry Dias “Renklerde sıcaklık yok.”

Messina Oyun Eğitim Merkezi’ni ağır bir eğitim ve korku kalesi gibi inşe etti.  “Eğitim merkezinin ürkütücü ve karanlık olması gerekiyordu, biraz Eski Roma ikonografisi yansıtırken, Amerikan da görünmeliydi” diyor. “Gary ile burayı düşünebileceğiniz en korkunç okul spor salonu olarak hayal ettik.” diye gülüyor Messina.  “Spor dersindeki korkuyu alıp bunu 10 katına katlamaktı düşündüğümüz”

Yeşil alanlar, arenanın ürkütücü orman kısmı, için Ross’un aklında çok net bir fikir vardı, “Arenanın büyük ağaçlarla dolu bir orman olmasını istedim” diyor yönetmen. “Yalnızca ince uzun ağaçlarla olmazdı. Çok doğal bir Amerikan ormanı gibi olmalıydı. Kuzey Carolina’da tam da böyle mükemmel yemyeşil orman bulma şansımız vardı.”

Mekan aynı zamanda Philip Messina’nın şimiye kadarki en etkileyici tasarımlarından birine de sahipti:’ Cornucopia’; Oyunlar başladığında Yarışçılar’ın silahlarını ve oyunda uğruna savaşacakları değerli eşyaları içeren devasa bir altın borozan.  “Cornucopia’nın nasıl görüneceği konusu biraz endişe vericiydi, ama sonuca bakınca filmde en sevdiğim parçalar buradan;– alanın ortasında devasa bir heykel”diyor Messina.  “Frank Gehry tasarımlarına ve birçok modern mimariye baktık. Baktığınızda sanki gökten düşmüş gibi görünüyor.”

Ross devam ediyor:  “Phil tam oalrak istediğim şeyi yarattı; çok büyük, metalik, heykelimsi ve sanki ormanı ortasından kesecekmiş gibi görünen bir bıçak ucu gibi.”

Oyuncular için de setteki bu elle tutulur hissiyat, daha iyi performanslara yol açtı. “Setin havası Katniss karakterini ortaya koymakta çok yardımcı oldu” diyor oyuncu Jennifer Lawrence.  “Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim ve öekimlerin çoğunda kendimi bir nevi harikalar diyarında gibi hissettim.” 12. Bölge’deki evimden orman sahnelerine kadar herşey kitabı okuduğumda hayal ettiğimden de daha güzel olmuştu”

PANEM
ve 74. AÇLIK OYUNLARI REHBERİ

Tarihçe:         Panem ulusu apokaliptik  bazı olayların ve Kuzey Amerika’daki hayatı bildiğimiz anlamıyla sona erdirecek bir savaşın arından küllerinden yeniden doğar.  Zamanla 13 bölge, medeniyetin kalıntıları arasında despot bir yönetimle hükmeden Capitol tarafından idare edilmeye başlanır. Açlık Oyunları’ndan yaklaşık 74 yıl kadar önce Panem “Karanlık Günler” olarak anılan ve bölgelerin Capitol’e karşı ayaklandığı bir savaştan geçer.  Capitol kontrolü yeniden ele geçirir ve 13. bölgeyi tamamıyla yokeder ve vatandaşların gözünü korkutabilmek için Açlık Oyunları’nı yaratır. Acımasız eğlence anlayışıyla, gençleri hizada tutar.

Capitol:          Daha önceleri Rocky Mountains olarak bilinen yerde, Capitol  hem Panem’in merkezi hükümet koltuğu hem de stil, moda ve zevkin yıkık bir simgesi olarak yer alır. Capitol’de yaşayanların kendine özgü yaşambiçimleri vardır ve çoğu, çevre bölgelerin içinde bulunduğu acımasız yaşam biçimden bihaberdir. Capitol aynı zamanda Panem’in diktatörü Başkan Coriolanus Snow’un da evidir. 

Bölgeler:        Panem dışındaki 12 Bölge Capitol’ün ihtiyaçlarını karşılayacak herşeyin üretildiği sanayi bölgeleridir. Her biri kültür ve varlık olarak birbirinden ayrılsa da hepsi diktatörlüğün kontrolünde aynı baskıyla yönetilmektedir. Hiçbir Bölge vatandaşı Capitol’ü ziyaret edemez, Açlık Oyunları’nda yarışmak üzere seçilenler dışında. Bölge 1 lüks mallar üretir; Bölge2 mücevher madenciliği ve savunma bölgesidir; Bölge 3 elektrik üretir; Bölge 4 su ürünleriyle ilgilenir; Bölge 5 bilim ve araştırmaya hizmet eder; Bölge 6 ulaşımı geliştirir; Bölge 7’nin uzmanlığı ormancılıktır; Bölge8 tekstil merkezidir; Bölge 9 tarımdan sorumludur; Bölge 10 hayvancılıkla uğraşır; Bölge 11 sebze ve meyve üretimi yapar ve Bölge 12 Appalachian Dağları’nda yer alır, Capitol’e yakıt sağlamak adına kömür madenciliği bölgesidir.

Açlık Oyunları:  74 yıldır yapılan senelik bir yarışma. Yaşları 12-18 arasında 24 yarışmacının (Panem’in 12 bölgesinden birer kız ve erkek çocuğunu seçiliyor)  zorla katıldıkları içerikli arena yarışları. İçlerinden bir kişi hayatta kalana kadar mücadele vermeye zorunlular. Tamamı canlı yayınla veriliyor ve Panem ulusunun tamamının izleme zorunluluğu var.
Yarışçılar:      Yaşları 12-18 arasında ve Açlık Oyunları’na kura ile seçiliyorlar. Oyunlara bir başkası yerine gönüllü de katılınabiliyor – Katniss’in küçük kardeşi Primrose yerine katıldığı gibi.
Career
Yarışçıları:     Oyunlara daha zengin bölgelerden katılan, hayatları boyunca bu uğurda eğitilen ve Oyunlara çok ileri derecede beceri ve güçle katılan yarışmacılar. Oyunlar’ı kazanmaktan daha büyük bir zafer olamayacağı bilgisiyle büyütülüyorlar.
Uzlaştırıcılar:  Panem’in polisi gibiler, yalnızca Capitol için çalışıyor ve 7/24 devriye geziyorlar
Eskortlar:      Havalı Capitol vatandaşları; Yarışçılara Oyunlarda eşlik edip onların avukatı, danışmanı ya da basın stratejisti olarak yer alıyorlar.
Hazırlık Ekibi:  Bir grup stilist, makyözdenoluşan ekip, yarışmacıların Oyunlar esnasında göz kamaştırıcı görünmesini sağlıyorlar.
Tracker
Jackers:          Genetiği bozulmuş arılar, Captol’de bulunuyorlar ve ölümcül iğneleriyle biliniyorlar
Galipler:         Önceki Açlık Oyunlar’ında galip gelen ve korkunç bir bedelle de olsa sonrasında zenginliğe kavuşanlar. Bazı Galipler  - Haymitch Abernathy gibi -  farklı bölgelerden gelen yeni Yarışılar için Eğitmen olurlar.
Nightlock
Meyvesi:         Katniss’e Açlık Oyunları’nın kurallarının üstesinden gelmese-ini sağlayacak gücü  veren zehirli br meyve.


AÇLIK OYUNLARI: ATEŞİ YAKALAMAK (2013)




Katniss Everdeen'in distopik ve bir o kadar da despotik dünyada geçen hayatta kalma hikayesi, serinin ikinci filminde de devam ediyor. Katniss ve yoldaşı Peeta 74. Açlık Oyunları'nı kazandıktan sonra sorunsuz bir şekilde evlerine dönmeyi başarırlar. Ancak bu galibiyet her şeyden önce Zafer Tutu yapmalarını gerektirmektedir. Her bölgeyi ayrı ayrı ziyaret ettikleri bu yolculuk sırasında Katniss, büyük bir ayaklanmanın ilk işaretlerine şahit olur. Başkaldırmanın ilk ipuçlarını gören Başkan Snow ise direnişi engelleyecek çareler aramaya başlar. Yeni Açlık Oyunları ile ilgili beklenmedik 'sürprizler' tasarlayan Snow 75. yılını kutlayacak Açlık Oyunları'nda, 25 yılda bir düzenlenen Çeyrek Asır Oyunları'nın (Quarter Quell) üçüncüsünün yapılacağını duyuracaktır. Galibiyetinin tadına dahi varamadan yeni bir hayatta kalma mücadelesine sürüklenen Katniss bu kez Açlık Oyunları'nın en yeteneklileri ve zekileri arasında hayatta kalmak için savaşacaktır.
Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Açlık Oyunları serisinin ikinci filminde kadroda yine Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson ve Woody Harrelson yer alırken yönetmen koltuğunda bu sefer ilk filmden farklı olarak Francis Lawrence oturuyor.

Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak, 2012’de muhteşem bir gişe başarısı yakalayan AÇLIK OYUNLARININ arkasından; dünya çapında bir fenomen haline gelen hikayeye yeni bir soluk
yaratmaya geliyor. Büyük beğeni toplayan ilk film, izleyiciye ilgi çekici ve ütopik olmayan Panem kültürünü tanıttı. Her yıl on iki ezilen bölgenin bir kız bir erkek gencinin hayatta kalma savaşı için ışıltılı başkente göndermesini anlattı. Akademi ödüllü Jennifer Lawrence, Açlık Oyunları alanında imkânsız seçimler yapmaya zorlanan, 16 yaşındaki kadın kahraman Katniss’i büyük bir uyumla canlandırdı.
Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak filminin yönetmenliğini Francis Lawrence, senaryosunu Suzanne Collins’in “Ateşi Yakalamak” romanına dayanarak Simon Beaufoy ve Michael DeBruyn, yapımcılığını ise Nina Jacobson ve Jon Kilik üstleniyor.
Roman, sadece Birleşik Devletlerde 50 milyon kopyaya ulaşan 3 kitaplık serinin ikincisi. Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak; Katniss Everdeen’in (Jennifer Lawrence) yoldaşı Peeta Mellark (Josh Hutcherson) ile birlikte 74.cü Açlık Oyunlarını kazanması ve eve sağ salim dönmesiyle başlar. Kazanmak, aslında ailelerini ve arkadaşlarını geride bırakıp, bütün bölgeleri tek tek gezmelerini gerektiren “Zafer Turu” yapmaları anlamına gelmektedir. Yol boyunca Katniss ayaklanmanın başlamak üzere olduğunu fark eder. Fakat başkent, hala büyük ölçüde Başkan Snow’un kontrolündedir. Snow ise herşeyden habersiz bütün Panem’i değiştirebilecek olan Açlık Oyunlarının 75. Yılı etkinliklerini hazırlamakla meşguldür.

BU YIL AÇLIK OYUNLARININ 75. YILI!
Katniss Everdeen için hedef, daha önce hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Ezilen ulusunun bu utanç verici kanlı müsabakasını uzatmak için savaştığı zaman daha dün gibiydi. Şimdi ise yıllık Açlık Oyunları tekrar yaklaşıyor ve bu yıl bir daha arenaya dönebileceğini hayal bile edemeyen Katniss ve diğer bütün eski kazananların katılacağı bir “Üçüncü Çeyrek Asır Oyunları” olması nedeniyle daha da önemli.
Katniss’i hiç beklemediği şekilde tekrar Açlık Oyunları’na iten bu yeni öyküsü ile film, oyuncularına ve ekibine daha önce keşfedilmemiş duygusal ve teknik tecrübeler yaşattı. Katniss ve yoldaşı olan Peeta, Zafer Turu ile Panem’in bölgelerini gezer, sonrasında onları yok etmek amaçlı tasarlanan oyunlar için alıkonulurlar. Yapımcılar, Collins’in hikâyesine de bağlı kalarak hikâyeyi ve karakterleri daha da zorlama fırsatı yakaladılar.

“AÇLIK OYUNLARI: ATEŞİ YAKALAMAK”
Bu filmde, ilk filmde de olduğumuz gibi tutkulu olmak istedik ve yaratıcı riskler almaya devam ettik.” diyor yapımcı Nina Jacobson ve ekliyor “Nasıl Açlık Oyunlarının hakkını vermeye çalıştıysak, Ateşi Yakalamak filminin de öyle hakkını vermeye çalıştık.” “Ateşi Yakalamak, Açlık Oyunlarından çok daha farklı bir hikâye. Katniss, daha büyük bir mücadeleye, değim yerindeyse, itiliyor. Ve biz sadece onun omuzlarındaki yükü değil, aynı zamanda diğerlerini nasıl önemsediğini de görüyoruz.” diye ekliyor Francis Lawrence. Panem, Ateşi Yakalamaktaki olaylarla yavaş yavaş çatışmaya giden yolda ilerlerken, Katniss de bir zamanlar olduğu kararsız kız ile yakın bir gelecekte olacağı genç kadın arasındaki sınırda duruyor.

KATNISS ZOR DURUMDA
Açlık Oyunlarında olanlar, Katnis Everdeen’e fiziksel ve duygusal sınırlarını gösterdi. Tek isteğinin eve dönüp ailesi ve en yakın arkadaşı Gale Hawthorne’la birlikte olmak olduğunu da. Fakat olabilecek bütün her şeye dayansa bile Katniss için eve gitmek diye bir şey yoktur. Artık, hayatı başkentin kontrolünde, sevdikleri ise tehdit altında olan; anıların yalnız bırakmadığı bir kız, başka bir insandır. Daha da fazlası, istese de istemese de o şimdi tanınan bir yüzdür. Sadece başkentin “alevler içindeki kızı” değil, aynı zamanda bazıları için de ilham verici bir sembol haline gelmektedir. Şimdi, 75nci yıl açlık oyunları için ikinci kez alı konulduğunda, her şey Katniss’i aklındaki bir yere götürür. Hiç olmadığı kadar bağımsız ve muhalif olarak Ateşi Yakalamaktaki bu macerası, kahraman olmanın ikilemli doğasına dönüşür: Güç ve Sorumluluk. Lawrence, bir karakteri ilk defa beyaz perdeye aktarmayı sevdi. Ateşi Yakalamakta ise zor zamanlarda bu hale gelen, bazen özverili, çoğunlukla açıkgöz olan bu genç kadını aldı; dayanıklılığın ve olgunluğun yeni bir seviyesine taşıdı. “Katniss, hala hayran olduğum bir karakter, ama bu sefer onun için işler biraz değişiyor” diyor Lawrence ve ekliyor “İlk filmde Katniss, sadece ailesini kurtarmak isteyen kararsız bir kahramandı, şimdi ise omuzlarında daha ağır yükler var. Ona güvenen herkese karşı
sorumluluk hissediyor. Bu konuda pek de iyi hissetmiyor, çünkü yaptığı anlaşma onu bu konuda zora sokacak gibi.” diyor Jennifer Lawrence. Açlık Oyunları, cesur, esir edilmiş bölgeleri, ışıltılı başkenti, halkın gözünü boyamaya yarayan yayın organları ile özgün, ama bir o kadar da tanıdık gelen Panem dünyasına bir kapı açtı. Şimdi Ateşi Yakalamak, Panem’in ölçeğini genişletiyor. Şimdiye kadar gördüğümüzden daha fazlasını, mazlum bir ulusun henüz başlayan isyan hareketlerini açıklıyor. Bunların hepsini hayata geçirmek için gereken yaratıcılık ve özen ile yapımcılar, neden Collins’in hikâyesine bu kadar güçlü şekilde bağlı olunduğunu anlayabilecek, aynı zamanda beyaz perdeye kendi vizyonunu da aktarabilecek bir yönetmen aramaya başladılar. Tüm dünyanın hayranlık duyduğu yönetmen Francis Lawrence’la çalışmaya karar verdiler.Fakat Lawrence için en büyük heyecan, Collins’in karakterlerinin, özellikle de Katniss’in en

içten kaygılarını, dileklerini daha önce görülmemiş biçimde ortaya çıkartmasıydı. Katniss ve Peeta, üçüncü çeyrek oyunlarına önceki oyunlarından kazandıkları cesaret ve şüphecilikle gelirler. Fakat eğer bu oyundan da sağ çıkmak istiyorlarsa, bu kazanımlarını bir üst seviyeye ulaştırmak zorundadırlar. “Bu oyundaki bütün yarışanlar önceden kazananlar oldukları için öncekilerden daha zeki, daha yetenekli,” diyor Yönetmen Lawrence “Kime güvenip güvenemeyeceklerini anlamaya çalıştıkça, Katniss ve Peeta için ittifaklar daha da önemli bir konu olmaya başlıyor.” Katniss, ulusun en büyük umudu olma yolundaki baskıları yalnız başına yönetmek zorunda. Lawrence’a göre Katniss’i bu kadar sevilen bir modern karakter yapan, “insanlar tarafından tanınma ve Panem’in bölgelerinde, kenar mahallelerdeki milyonlara umut olma konusundaki isteğidir. Ailesini korumak için Katniss’in bir takım ihtiyaçları var. Bunlar bencil olmayan, fakat kendisinden istenilenlerle çelişen türden ihtiyaçlardır. İnsanların onu tanımalarını, ona bakmalarını istemiyor, ama bu durumdan kaçamayacağını da fark ediyor. Onu bu kadar inandırıcı yapan şey hiçbir zaman birilerinin kahramanı olmak için yola çıkmıyor” diye yorumluyor.


AÇLIK OYUNLARI: ALAYCI KUŞ BÖLÜM 1 (2014)




Katniss Everdeen, evi 12. Bölge'nin tamamen yıkıma uğradığını öğrendiğinde neler olup bittiğini görebilmek için oraya geri döner. Karşılaştığı manzara ise tam anlamıyla dehşet vericidir. Kazananların kaldıkları evler dışında her şey harabeye dönmüş, insanlar artık yeraltında yaşamaya başlamış ve hükümetin ölümcül politikasının karşısında hayatta kalmak için mücadele etmeye başlamışlardır. Nükleer silahların dahi söz konusu olduğu bu atmosferde, Katniss gerçekten de protesto hareketinin yüzü olmaya başlar ve bu sorumluluğu bir türlü kabullenemez. Yükselen bu isyan dalgasının içerisinde yer alamamasının nedenlerinden en önemlisi de Peeta'nın hayatının tehlikede olmasıdır.
Büyük bir ilgiyle karşılanan Susan Collins imzalı Açlık Oyunları serisinin üçüncü halkası olan filmin yönetmenliğini, ikinci filmi de yönetmiş olan Francis Lawrence üstlenirken; başrollerde bir kez daha Jennifer Lawrence ve Josh Hutcherson ikilisi yer alıyor.

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş – Bölüm 1’de KatnissEverdeen (Jennifer Lawrence) oyunları kelimenin tam anlamıyla yıktıktan sonra kendini 13. Bölgede bulur. Başkan Coin (JulianneMoore)’in liderliğinde ve güvendiği arkadaşlarının yardımıyla Katniss, ulusu ve Peeta (JoshHutcherson)’yı kurtarmak adına savaşmaya devam eder. Açlık Oyunları: Alaycı Kuş – Bölüm 1’in yönetmen koltuğunda Francis Lawrance oturuyor. Senaryosu Peter Craig ve Danny Strong tarafından SuzanneCollins’in yardımlarıyla oluşturuldu. Filmin yapımcılığını ise Nina Jacobson ve John Kilik yapıyor. Film SuzanneCollins’in sadece Birleşik Devletler’de 65 milyon kopya sattığı üç kitaplık eserine dayanıyor.

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş – Bölüm 1dünyada rekorlar kıran fenomen hikâyenin merakla beklenen üçüncü bölümü. Hikâye,KatnisEverdeen’in yeni bir bölgenin heyecan verici seviyelerine ulaşmasıyla hızlanıyor. Oyunlar sonsuza dek yok olmuş olabilir ancak hayatta kalma mücadelesi şiddetlenmek üzere. Katniss tüm ulusunun umutlu gözleri önünde, karşısındaki güce karşı cesaretli ve dayanıklı olmalı. Kanatlarını açmak ve Alaycı kuş sembolünü temsil etmek için tam zamanıdır. Peeta’yı kurtarmak için lider olmak zorundadır.

Hikâye tekrardan Katniss’inQuarterQuell’den kurtulmasıyla başlıyor. Kendini şok eden ve varlığını dahi bilmediği bir dünyada uyanır. Burası 13. Bölge’nin derin ve karanlık yer altı şehridir. Ancak Katniss’in yüzleşmesi gereken bir gerçek vardır. 12.Bölge tamamen yıkıntıya dönmüştür ve Peeta beyni yıkanmış olarak Başkan Snow‘un kontrolü altındadır. Aynı zamanda Katniss, 13.Bölge’den yayılan isyan hareketine katılır ve bu onu Snow ile karşı karşıya getirir.

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş – Bölüm 1Katniss’in duygularını en güçlü şekilde yaşadığını, özüne döndüğünü ve bir ulusun zorlu bir değişim sürecine gitmesini anlatıyor. “Hikâye başladığında Katniss farklı bir bölgede yabancı durumunda. İşte o an Katniss hiçbir şey yapmadan duramayacağını anlıyor. Katniss’in sevdiği insanlar tehlike altında. Onları güvende tutmak için her şeyi göze alıyor” diye ekliyor yönetmen Francis Lawrence.

“Açlık Oyunlarında çıkarlar her zaman önemli olmuştur ancak artık Oyunlar bitti ve bütün bir ulus yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Bu bölüm bize yepyeni bölgeler keşfetmemize ve mükemmel aksiyona şahit olmamıza bir şans veriyor. Bu çok büyük bir film” diye devam ediyor yönetmen.

Oscar ödüllü Jennifer Lawrence üçüncü ve en etkili bölümde karakteri ile liderliğe ilk adımlarını atıyor. “Katniss ‘in liderliği için çok heyecanlandım ancak o yinede isteksiz bir kahraman” diye belirtiyor Lawrence. “Katniss kendini tamamen farklı bir karakter olarak görmeye başlıyor çünkü çok acı çekmiş ve bomboş hissediyor. Bu tip hisler genellikle travmatik olaylardan sonra ortaya çıkar, aynı Katniss’in yaşadığı gibi. Katniss’in özü hala aynı fakat iç ve dış olarak tamamen farklı bir yerde.” diye ekliyor ünlü oyuncu.

Başkan Coin’iJulianneMoore‘un canlandıracak olması Lawrence’ı çok heyecanlandırmış. “Coin’ionun canlandıracağını duymak benim için dünyanın en inanılmaz haberiydi. Bana göre Julian tarihin en iyi aktristlerinden ve tam bir fenomen. Kişilik olarak da çok etkileyici birisi. Çok tatlı bir aile bireyi ve çok neşeli. Onunla çalışmak rüyalarımın gerçeğe dönüşmesini sağladı.”

Lawrence aynı zamanda Katniss ve Gale(LiamHemswort)’in sağlam bağlantısına ve arkadaşlıklarına da değiniyor.” Katniss ve Gale derin bir geçmişe sahipler. Katniss oyunlara gitmeden çok zorluk yaşadı ve Gale onu anlayabilen tek insan. Oyunların başlamasıyla o ve Peeta öyle şeyler yaşadı ki bunu Gale dahil hiç kimse anlayamazdı. Katnissve Gale çok enteresan bir yerdeler, bunu daha fazla keşfetmek çok güzeldi”


AÇLIK OYUNLARI: ALAYCI KUŞ BÖLÜM 2 (2015)



Katniss Everdeen, Panem halkıyla tam donanımlı hazırlandıkları savaş içerisindeyken Başkan Snow ile karşı karşıya gelir. Panem halkının özgürlük mücadelesini kazanmasına yardımcı olmak için Katniss’ın yakın arkadaşları Gale, Finnick, Peeta ve bir grup hayatlarını tehlikeye atarak 13. Bölge’den ayrılırlar. Atıldıkları bu tehlikeli görevin amacı Başkan Snow’a suikast düzenlemektir. Başkan Snow’un aklındaki tek şey Katniss’i yok etmekten başka bir şey değildir. Düşmanlar, tehlikeli tuzaklar ve hayatındaki tercihler, bu mücadelede hiçbir zaman olmadığı kadar zorlu olacaktır. Bu zamana kadar hayatta kalma savaşı veren Katniss, artık geleceğe yön verebileceğini fark eder. İlk filmi büyük ilgiyle karşılanan The Hunger Games serisinin dördüncü filmi. Seri, ilk filmin ardından yönetmen koltuğunda bir değişime giderek I Am Legend filminin yönetmeni Francis Lawrence'ın denetimine bırakıldı. Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 2, Peter Craig ve Danny Strong’un senaryosunu yazdığı filmin oyuncu kadrosunda, Oscar ödüllü Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Oscar ödüllü Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Wright, Willow Shields, Sam Claflin, Jena Malone, Stanley Tucci ve Donald Sutherland bulunuyor. Seriye Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1’de katılan oyuncular ise Oscar ödüllü Julianne Moore, Mahershala Ali, Natalie Dormer, Wes Chatham, Elden Henson ve Evan Ross.

Dünya çapındaki “Açlık Oyunları” serisinin fırtınası, seyirciyi etkisi altına alarak, 2.2 milyar dolarlık hasılata ulaşmış durumda. Açlık Oyunları: Alaycı Kuş - Bölüm 2 KatnisEverdeen (Jennifer Lawrence) ‘in her şeyin sadece hayatta kalmak değil aynı zamanda geleceğini şekillendireceğini anlamasını, bu güçlü finalde beğenimize sunuyor.

Katniss, Panem ulusuyla tam teşekküllü bir savaş içerisindeyken Başkan Snow (Donald Sutherland) ile yüzleşiyor. Yakın arkadaşları Gale (LiamHemsworth), Finnick (Sam Claflin), Peeta (JoshHutcherson)ve bir grup ile birlikte Panem halkına özgürlüklerini kazanmalarında yardımcı olabilmek için hayatlarını tehlikeye atarak 13.Bölge’den ayrılırlar. Görevin amacı Katniss’i ortadan kaldırmayı kendine takıntı hale getirmiş Başkan Snow’a suikast düzenlemektir. Ölümcül tuzaklar, düşmanlar ve manevi tercihler, Katniss’i hiç bir arenada olmadığı kadar zorlayacaktır.

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 2, Peter Craig ve Danny Strong’un senaryosunu yazdığı filmin yönetmen koltuğunda Francis Lawrence oturuyor. Filmin oyuncu kadrosunda, Oscar ödüllü Jennifer Lawrence, JoshHutcherson, LiamHemsworth, WoodyHarrelson, Elizabeth Banks, Oscar ödüllü Philip SeymourHoffman, Jeffrey Wright, WillowShields, Sam Claflin, JenaMalone, StanleyTucci ve Donald Sutherland bulunuyor. Seriye Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1’de katılan oyuncular ise Oscar ödüllü JulianneMoore, Mahershala Ali, NatalieDormer, WesChatham, Elden Henson ve EvanRoss


Tags: ,

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

ÇOK OKUNANLAR

SON YAYINLAR

Why to Choose RedHood?

Copyright © beyazperde tv | Designed by Templateism.com